Schaakprobleem

Laatste ClubnieuwsStart nieuw seizoen met simultaan

op zondag 26 september 2021.


Start nieuwe competitie

op zondag 3 oktober 2021.


De audiovisuele quiz van de schaakclub voorzien voor eind november, gaat dit jaar wegens omstandigheden NIET door. Volgend jaar zijn we terug van de partij.


Speeldag
Speeldag 13 :  16 Januari 2022


In eerste stond de onvervalste klassieker Peter Degrieck versus Gino Casteleyn op het menu. De laatste jaren eindigde deze clash tussen de bestuursleden meestal op een remise. Na zijn onverwachte nederlaag tegen Mario moest Peter wat riskeren tegen Gino en zijn plannetje lukte wonderwel. Peter nam van meet af aan het initiatief en Gino beperkte zich tot verdedigen en hij zorgde er ook voor dat de spanning op het bord verminderde door zoveel mogelijk af te ruilen. Uiteindelijk was het een loperpenning op Gino's toren en koning die de winst forceerde. Gino verdedigde verkeerd en het was mat in één. Leider Stijn profiteerde maximaal en deed nog maar eens wat hij al zowat het ganse seizoen doet en dat is winnen, winnen en nog eens winnen... Dit keer was Koen Blomme de pineut. Koen was nochtans zonder vrees aan zijn partij begonnen en reet zowaar de koningsstelling van Stijn aan flarden na een leuk offer. Die laatste wou niet achterblijven en offerde terug met iets meer succes. Na een paardvork op dame en koning was het uit voor Koen, na een meer dan verdienstelijke partij. Didier Wydooghe is terug en hij blaakt van het zelfvertrouwen, na acht zetten tegen Mario Verbanck wou hij zelfs het bord draaien! Rare jongens die schakers. Het begon met een vreemde opening, het ging verder met kwaliteitswinst voor Didier en het eindigde met de weg open naar promotie. Didier zou wel eens de man van de terugronde kunnen worden.


Ook deze speeldag liet leider Kris Vanbecelaere geen steek vallen. In een vooruitgeschoven match tegen Luc Deblauwe verloor deze laatste al snel een paard en huppelde hij wat achter de feiten aan. Het waren de paarden van Kris die de wedstrijd finaal beslisten met een dodelijke vork. Eerste achtervolger Lowiek Blomme had het knap lastig tegen Elena Taelman die al snel een pion had gesnoept van haar rivaal. Lowiek schoot op tijd wakker en na een knappe combinatie won hij de dame en het was uit. Roger Baert speelde sterk tegen Ivar Despierre en liet die laatste alle hoeken van het bord zien. Ivar stond op het einde heel wat materiaal achter, maar kroop door het oog van de naald toen Roger pat zette. Schaken kan hard zijn... Dré Willaert was terug van weggeweest en mocht Gino Decaestecker bekampen. Dré had het knap lastig om de stelling van Gino te slopen, uiteindelijk lukte dat toch, maar Gino bewees nog maar eens dat hij iedere week beter speelt. Nu nog de afwerking wat oefenen en het komt goed. Het damesduel tussen Anja D'Hooghe en Lisa-Marie Blomme eindigde op een zege van Anja. Lisa-Marie kende een offday en verloor al snel haar dame. De rest was kinderspel voor Anja die mat zette met dame en toren.


Speeldag 12 :  9 Januari 2022


Het jaar is nog maar begonnen en er viel al een verrassing van formaat te noteren: Supermario won knap zijn eerste partij van het seizoen, het jammere was wel dat het tegen ondergetekende was... Nochtans begon Mario niet zo goed aan zijn partij, in de beginfase verloor hij snel een kwaliteit en had aanvankelijk de mindere stelling. Toen Peter wat afwachtender speelde en enkele mindere zetten op het bord toverde, koos Mario resoluut voor het initiatief en dat leek te lonen. Peter moest alles uit de kast halen om de dreigingen van zijn rivaal te pareren. Ondergetekende dacht plots het licht gezien te hebben en offerde een kwaliteit terug, maar met de uitstekende tegenzet van Mario had hij geen rekening gehouden. Alles werd afgeruild en Mario verkreeg een vrijpion die niet meer te stoppen was. Eerste achtervolger Gino Casteleyn profiteerde optimaal door te zegevieren over Koen Blomme. Die laatste was niet slecht begonnen met pionwinst in de opening en de betere stelling. De match kabbelde rustig en gelijkopgaand verder tot Koen plots zijn toren als nieuwjaarscadeautje aanbood. Gino aarzelde niet om het geschenk aan te nemen en even later haalde hij ook de winst binnen. De wedstrijd tussen Geert Delarue en Ivan Masschelein eindigde op een gelijkspel, maar dat betekende niet dat er geen vuurwerk te zien was. Geert nam van meet af aan de partij in handen en Ivan zweette dikke parels. Geert stond op het punt om de doodsteek te geven, maar hij aarzelde en koos voor een verdedigende zet. Ivan kreeg wat ademruimte en kon zo ontsnappen. Didier Wydooghe is back into town en dat zal Frederik Taelman nog lang heugen. Ik heb spijtig genoeg alleen het eindspel gezien en hier toonde Didier zijn vroegere tactische klasse. Een verschroeiende koningsaanval werd afgerond met damewinst en het was uit. Dat beloofd voor de terugronde...


Leider Kris Vanbecelaere deed wat hij graag doet en dat is winnen! Dit keer was Anja D'Hooghe het slachtoffer. De lijstaanvoerder had al snel een loper gesnoept en toen Anja even later onnodig haar dame weggaf was het amen en uit. Eerste achtervolger Lowiek Blomme deed wat hij moest doen en dat was de volle buit binnenhalen. Tegenstander Roger Baert probeerde wel en deed het in de aanvangsfaze niet onaardig. De dame van Lowiek zorgde echter voor de winst, wat geforceerd moest Roger zijn madam inleveren. De rest was nu niet meer moeilijk. Het damesduel tussen Lisa-Marie Blomme en Elena Taelman werd een overwinning voor die laatste. Elena die dit seizoen de goede vorm te pakken lijkt te hebben, kon in de opening een kwaliteit snoepen. De partij ging gelijk op tot Lisa-Marie een belangrijke verdedigende loper verplaatste en Elena in één zet kon mat geven. Dan was er nog de partij tussen Gino Decaestecker en Luc Deblauwe. Een game tussen iemand van de staart en de top, maar dat was aanvankelijk niet te zien. Het ging lange tijd gelijk op, tot Gino links en rechts pionnen begon uit te delen. Uiteindelijk waren het die extra soldaatjes die Luc de overwinning schonken.


Speeldag 11 :  19 December 2021


Het seizoen loopt op zijn einde, slechts twee partijen in de eredivisie, waarvan één onvervalste topper. Het was een beklijvende partij tussen Frederik Taelman en Ivo Van Dael, misschien wel de spannendste van dit jaar? Frederik offerde zijn loper voor een serieuze matdreiging. De tegenaanval van Ivo met paard en dame was dan weer aartsgevaarlijk voor Frederik. Met enkele schaakjes kon Ivo enkele pionnen winnen en hij was net op tijd terug om de snode plannnen van Frederik te stoppen. Die laatste had dus met zijn loperoffer niets bereikt en Ivo kon het enkele zetten later afmaken door mat te geven met paard en toren. Tussen Mario Verbanck en Gino Casteleyn was het lang zo spannend niet. Mario ondernam geen blitzkrieg, liet Gino het initiatief nemen en holde voortdurend achter de feiten aan. Hij kwam al snel twee pionnen in het verlies en toen met het middenspel werd gestart was er ook al een paard in het bakje verdwenen. Wanneer ook zijn tweede paard van het bord ging na een penning gaf Mario onmiddellijk op. Gino rukt dankzij deze zege op naar de tweede plaats in het klassement en lijkt hiermee de voornaamste tegenstander van leider Stijn te worden in de terugronde.


Elena Taelman kon haar goede prestatie van vorige week niet herhalen. Ondanks een goede start liep het al snel mis in het middenspel toen ze een paard verloor tegen leider Kris Vanbecelaere. Een tegenslag die ze niet meer te boven kwam, want even later liet ze zonder compensatie haar dame nemen en ze gaf onmiddellijk en ontgoocheld op. Broer Jonas mocht kampen met schoolgenoot Lowiek Blomme. Beide latinisten zijn elkaar waard, maar Jonas leek niet echt wakker toen hij al in de opening zijn paard cadeau deed. Lowiek bleef kalm en kon in de finale door torenruil bekomen dat zijn vrijpion niet meer kon bijgehaald worden. Het was feest in huize Blomme want ook zus Lisa-Marie kon zegevieren. Pineut van dienst was Roger Baert. Roger probeerde naar eigen zeggen wel, maar de startopstelling van Lisa-Marie was van gegoten beton en bijgevolg ondoordringbaar. Roger zag sterretjes en ook eerst zijn toren en later zijn dame verloren gaan. Genoeg materiaalverlies om op te geven wat hij dan ook direct deed...


Speeldag 10 :  12 December 2021


Stijn Herreman is herfstkampioen! In een vooruitgeschoven match tegen Ivan Masschelein was laatstgenoemde wat te voortvarend en ging in de aanval zonder gerokeerd te hebben. Stijn kwam algauw een stuk beter te staan en kon halfweg een stuk snoepen. Ivan gaf de moed niet op en knokte verder, misschien tegen beter weten in? Hij stopte enkele vervelende dreigingen in de stelling maar Stijn was klaarwakker op deze grijze zondagochtend. Nadat hij wat stukken had afgeruild kreeg hij snel de bovenhand en kon uiteindelijk zegevieren. Stijn deed een goede zaak in het klassement want eerste achtervolger Peter Degrieck, kwam niet verder dan remise tegen Frederik Taelman. In een Skandinavische opening ging het gelijk op, Peter had wel initiatief en kon infiltreren in de stelling van Frederik, maar die laatste kon alles mooi verdedigen en na herhaling van zetten werd het uiteindelijk een gelijkspel. Mario Verbanck speelde zijn zoveelste blitzkrieg dit seizoen en ook dit keer liep het verkeerd. Hij stond heel wat materiaal voor en was op weg naar promotie, maar hij had een kleinigheidje over het hoofd gezien en dat was de ver opgerukte vrijpion van Koen Blomme, die niet meer te stoppen viel. Zo werd het een belangrijke zege voor Koen in de strijd tegen de degradatie. De jarige Geert Delarue was op weg om zichzelf een wellicht onverwacht verjaardagscadeau te geven in zijn wedstrijd met Ivo Van Dael. Geert lijkt in bloedvorm en ruilt op een gegeven moment zijn dame voor 2 torens en een loper. Het ziet er supergoed uit voor ons feestvarken, maar hij gaat dan jammerlijk de mist in met een fatale blunder en het is Ivo die letterlijk en figuurlijk een cadeau krijgt.


Wie herfstkampioen in tweede gaat worden is niet zo duidelijk. Hier lijkt iedereen precies aan elkaar gewaagd. Kris Vanbecelaere heeft wellicht de beste papieren? Hij won overtuigend van Roger Baert. Na een verschroeiende aanval kon hij promoveren en zette hij Roger mat met twee dames. De verrassing van de speeldag kwam dan weer van Elena Taelman die zowaar won van titelkandidaat Luc Deblauwe. Elena was knap twee pionnen voor gekomen en had een goede stelling, Luc vond dat zijn eigen stelling een zootje was en hij gaf inspiratieloos nogal snel op. Ook broer Jonas was aan het feest. In een spannende partij met Lisa-Marie Blomme wisselden de kansen voortdurend, Jonas kon net op tijd een mat in één voorkomen. Na heel wat schermutselingen stond Lisa-Marie een paar pionnen voor, maar had ze een kwaliteit moeten geven. In het eindspel nam Jonas de overhand en kon hij na heel wat gewroet mat zetten.


Speeldag 9 :  5 December 2021


Mario Verbanck stormde zoals steeds naar voren als een dolle stier. Guy Agten had alle moeite om het beest van hem af te schudden, het kostte hem een vol stuk. Toen de jus wat uit de aanval van Mario was, kwam Guy voorzichtig piepen. Plots wisselden de kansen, Mario verloor zijn rokade en Guy zijn tegenaanval sloeg wel door met pionpromotie en uiteindelijk een verdiende zege. Onderaan in het klassement won Ivan Masschelein de driepuntenwedstrijd van Koen Blomme. Koen was enthousiast uit de startblokken geschoten en had een pionnetje veroverd, dit was echter ten koste van zijn ontwikkeling en hij verloor na agressief tegenspel van Ivan paard en loper en het was uit met de pret. Tussen Frederik Taelman en Gino Casteleyn ging het lange tijd gelijk op. Frederik verloor wel veel tijd bij het beramen van een offer, wat hij uiteindelijk niet uitvoerde, zo kwam hij in het eindspel dat naar remise rook in tijdnood en dat deed hem de das om. Peter Degrieck had het aanvankelijk knap lastig met Geert Delarue. Het ging lekker gelijk op, er werden wat stukken geruild en het zag er redelijk passief uit. Tot de stelling open werd gegooid door een oprukkende pion. Geert verloor enkele pionnen en mat ging in de lucht. Toen een pion verder voorwaarts trok en de toren van Geert bedreigde had hij niet in de mot dat ook zijn dame aangevallen stond door een ander stuk. Na dit dameverlies gooide Geert de handdoek...


Ivar Despierre is precies in bloedvorm, nu nam hij ook de scalp van Eddy Veraverbeke mee naar huis. Eddy was zoals steeds ten strijde getrokken, hij kwam een pak beter te staan, maar vergat dan jammerlijk zijn verdediging en Ivar kon simpelweg mat zetten. Gino Decaestecker zondigde in de opening door een pion vooruit te zetten voor zijn koning met desastreuze gevolgen. Tegenstander Francis De Bels snoepte zijn loper en won ook nog een kwaliteit. Het vervolg was kinderspel en Gino ging mat door toren en dame. Jonas Taelman speelde agressief zijn opening en dat zorgde voor dikke zweetdruppels bij rivaal Kris Vanbecelaere. Ook hier keerde het spel halfweg Kris kon een paardvork geven op de twee torens van Jonas en finaal mat zetten met een pion.


Speeldag 8 :  28 November 2021


Het lijkt er op dat Stijn Herreman dit seizoen de te kloppen man wordt. In de topper met Peter Degrieck was hij uitstekend op dreef en hij won uiteindelijk knap. In de openingsfase was Peter nochtans goed begonnen na winst van een pion, maar dat ten koste van zijn ontwikkeling. Stijn verkreeg het initiatief in het middenspel en Peter holde wat achter de feiten aan. Toen hij het gevaarlijke centrumpaard van Stijn wou verjagen, kreeg hij een koekje van eigen deeg. Het paard van Peter ging verloren door een penning op zijn dame. Met een stuk minder speelde ondergetekende nog wat door, maar het werden vijgen na Pasen. De stukken van Stijn werkten optimaal samen en mat werd onvermijdelijk. Gino Casteleyn profiteerde maximaal door de volle buit te pakken tegen Geert Delarue. Na een gelijkopgaande partij leek alles dichtgeschoven maar een verkeerde pionzet van Geert zorgde voor een opening in de stelling en dat was voldoende voor Gino om te infiltreren en te zegevieren. In de confrontatie tussen Mario Verbanck en Frederik Taelman kwam er vuurwerk op het bord. Bij de start had laatstgenoemde een pion gesnoept, daarop lanceerde Mario een verschroeiende aanval op de koningsstelling van zijn rivaal. Frederik zweette dikke druppels, toen de storm was gaan liggen speelde hij een sublieme damezet met matdreiging. Mario speelde de verkeerde verdedigingszet en het was mat in één. Van een koude douche gesproken! Tussen Guy Agten en Koen Blomme ging het lange tijd gelijk op tot Koen zijn toren blunderde. De winst werd zo kinderspel voor Guy...


Ivar Despierre bewees vandaag dat zijn zege van vorige week niet gestolen was, dit keer ging Francis De Bels voor de bijl. Ivar had een stuk gewonnen in de opening, had lang gerokeerd (Wellicht een unicum in tweede klasse?) en hij eindigde met een mooi mat met dame en loper. Dat willen we meer zien in tweede! Leider Luc Deblauwe mocht de onvoorspelbare Jonas Taelman in de ogen kijken. De stelling werd in eerste instantie dichtgeschoven, maar uiteindellijk raakte Jonas er doorheen. Hij dreigde zelfs met mat, Luc pareerde met zijn dame maar dat bleek een kolossale blunder te zijn, hij gaf dan ook meteen op. Zo werd de match tussen Eddy Veraverbeke en Lowiek Blomme plots een strijd voor de eerste plaats. Het ging lange tijd gelijk op tussen beide kemphanen en het eindspel was er ééntje met de zware stukken (torens+dame). Het zag er remise uit tot Eddy pardoes zijn dame blunderde. Lowiek zette mat en komt aan de kop van het klassement. Proficiat! Tot slot was er nog het treffen tussen Elena Taelman en Gino Decaestecker. Het ging lange tijd gelijk op , maar Gino mist nog de ervaring om de juiste zetten te vinden. Elena draait al wat langer mee en kon dan ook haar eerste zege van het seizoen behalen.


Speeldag 7 :  21 November 2021


Stijn Herreman is zijn maximum kwijt. De confrontatie met Gino Casteleyn eindigde immers op remise. Stijn was nochtans goed begonnen en hij drukte Gino weg in de openingsfase. Die laatste verdedigde feilloos en een tegenaanval leverde hem zelfs een pion extra op. De wedstrijd werd beslecht in een pionneneindspel, waar Gino zijn soldaatje meer niet kon verzilveren. Ivan Masschelein speelt niet zijn beste jaar in de club. Dit keer ging hij de boot in tegen Ivo Van Dael. Ivo liet hem in de val lopen door een loperpenning te forceren op koning en dame en verder spelen zag Ivan niet echt zitten. Guy Agten gaf Frederik Taelman partij en het moet gezegd Frederik zweette dikke parels in de openingsfase, waar hij een kwaliteit en een pion verloor. Een schaakpartij kan door één enkele zet een compleet ander gelaat krijgen en dat mocht Guy tot zijn eigen scha en schande ervaren. Een wanhoopszet van Frederik blijkt verrassend sterk en hij staat plots overduidelijk gewonnen. Het was balen voor onze Guy... Ook Peter Degrieck leek een baaldag te hebben, in de confrontatie met zedenmeester Dirk Vandamme gaf hij pardoes een paard weg zonder enige vorm van compensatie. Dirk aanvaardde het geschenk gretig, maar hij vergat om het af te maken. Zijn extra paard huppelde dartel het ganse bord over, maar deed eigenlijk weinig. Peter slaagde er in om een gepromoveerde pion te ruilen voor een toren en kwam in het voordeel. Het eindspel zag er nog gelijk uit, maar Dirk deed zijn uiterste best om er een zootje van te maken. Peter door het oog van de naald, volgende week staat de topper met Stijn Herreman geprogrammeerd en dat gaat een stuk beter moeten. Onderaan stond een zespuntenmatch op het menu met Mario Verbanck en Geert Delarue. Eerstgenoemde was duidelijk goed voorbereid en hij walste over Geert. Als ik het allemaal goed heb gevolgd was Mario een stuk voorgekomen in de opening, had hij een mooie stelling met een sterk paard en werd de partij beslist met een röntgenaanval van Supermario waarop Geert direct opgaf wegens verder materiaalverlies.


Gino Decaestecker speelde een vluggertje met Ivar Despierre. Gino weet al hoe hij moet starten en aanvallen, maar hij vergeet soms dat zijn tegenstander ook meespeelt en aanvalt. De mataanval die Ivan in elkaar knutselde met toren en dame kwam dan ook als een complete verrassing voor Gino. Lowiek Blomme heeft al enkele schaakjaartjes meer op zijn teller staan. In zijn wedstrijd met Francis De Bels maakte hij zijn tegenstander af met twee paardvorken, ééntje leverde hem een dame op en de andere een toren. Ruim voldoende voor de drie punten. Eddy Veraverbeke en Lisa-Marie Blomme speelden een vreemde partij. Lisa-Marie snoepte eerst de dame van Eddy, maar verloor dan volledig haar focus. Eddy kwam met een alles overweldigende aanval, maar hij zette foutief schaak met zijn toren. Lisa-Marie zag het helaas niet en Eddy won alsnog de partij...


Speeldag 6 :  14 November 2021


De clash tussen bestuursleden Dirk Vandamme en Gino Casteleyn eindigde op een zege voor die laatste. Dirk wilde wel maar hij kon niet (?) zijn drieste openingsaanval leverde hem niets op en kostte hem zelfs een pion. Nog was de moordlust niet verdwenen uit de ogen van de zedenmeester, hij vernielde de koningsstelling van de arme Gino en schoot er nog twee pionnen bij in. Gino Casteleyn behield zijn kalmte en met drie pionnen in de plus was het een kwestie van tijd voor het volledige punt binnen was. Guy Agten en Geert Delarue hielden het na een gelijkopgaande partij op remise toen de stelling compleet was dichtgeschoven. Het zag er al een tijdje gelijkspel uit, maar Guy bleef doorspelen omdat hij dacht dat Geert wel zou missen, maar niet die zondag dus... Koen Blomme en Frederik Taelman gaven elkaar partij op dezelfde rustige zondagvoormiddag. Rustig was het spel daarentegen niet, Frederik infiltreerde diep in de stelling van Koen met een pion en die leek niet tegen te houden. Onze Torhoutenaar wist zichzelf geen raad met die snode soldaat en hij moest uiteindelijk in het zand bijten. Peter Degrieck en Ivan Masschelein begonnen op het gemakske tot Peter een pion in het vizier kreeg, de druk werd opgevoerd en Ivan kon het nog juist verdedigen. Peter verlegde dan maar naar de andere vleugel en hier plooide zijn rivaal. Eerst verloor hij een pion en na een kleine misrekening was ook het paard gaan lopen. De match werd afgesloten met een mooi stikmat.


De topper in tweede tussen Luc Deblauwe en Dré Willaert eindigde op een puntendeling. Er werd veel geruild en dichtgeschoven en zo werd het moeilijker en moeilijker om de volle buit te pakken. Gino Decaestecker verloor wel zijn partij maar het was een hemelsbreed verschil met vorige week. Hij was goed ontwikkeld, ging enthousiast zelf in de aanval, maar vergat zijn tegenstander en zag zo het mat met paard en dame van Roger Baert niet. Elena Taelman deed haar stinkende best tegen Eddy Veraverbeke en dat loonde aanvankelijk, toen ze twee pionnen snoepte in de beginfase. Eddy zweette dikke parels maar kwam terug in de wedstrijd en kon uiteindelijk Elena verrassen met een mat van paard en dame.


Speeldag 5 :  7 November 2021


Gewapend met mondmasker en Covid Safe Ticket betraden de Kortemarkse schakers het lokaal voor de eerste inhaaldag van het seizoen met toch wel enkele verrassende resultaten. Zo verslikte Ivo Van Dael zich in Guy Agten. Guy was in battledress aan het bord verschenen met een outfit van Rammstein. Na een gelijkopgaande partij had dat blijkbaar succes want Ivo misrekende zich danig in het eindspel. Hij won wel een stuk met een vork, maar een pionnetje van Guy was aan de haal gegaan en promoveerde tot een mooie dame. Ivo bezweek voor haar charmes en weg was het punt. Rode lantaren Dirk Vandamme zorgde voor nog een opmerkelijk resultaat door Frederik Taelman zijn tweede nederlaag van het seizoen te bezorgen. Het was zoals wel meer gebeurt in Kortemark, een gelijkopgaande partij... Frederik viel aan op de damevleugel en Dirk infiltreerde op de koningsvleugel. Laatstgenoemde was iets sneller en met behulp van een paard dat overal over huppelde kon hij de voor hem broodnodige punten binnen rijven.


Ook in tweede klasse gebeurden er vreemde dingen. De gedoodverfde titelfavoriet Kris Vanbecelaere was naar eigen zeggen niet bij de pinken. Rivaal Francis De Bels zorgde voor een knap resultaat door na dameruil, later in de partij een nieuwe dame te halen en zijn overbuur mat te zetten. Kris was not amused... Anja D'Hooghe en Eddy Veraverbeke hielden elkaar lang in evenwicht, het eindspel zag er complex uit met torens en dames, maar den Eddy had onderweg ergens een toren gesnoept en kon hiermee uiteindelijk de volle buit binnenhalen. Dré Willaert liet tegenstandster Elena Taelman in de beginfase in een valletje lopen en blijft zo aan kop in tweede klasse. Broer Jonas Taelman was succesvoller. Roger Baert weerde zich kranig tot in de eindfase, waar hij spijtig genoeg een toren verloor.


Speeldag 5 :  31 Oktober 2021


De ongeslagen leider Stijn Herreman bewees nog maar eens dat het geen toeval was dat hij het klassement aanvoert. Guy Agten werd koud gepakt in 16 zetten, een mooie matstelling met loper en dame. Eerste achtervolger Peter Degrieck mocht het opnemen tegen oud-kampioen Didier Wydooghe. Er werden al snel enkele stukken geruild en de stelling verzandde in een moeilijk in te nemen vesting, waar beiden wat schrik hadden om de boel te forceren. Na een korte partij werd dan ook de vredespijp gerookt of was het de kelen gesmeerd? Gino Casteleyn, de schaduwfavoriet voor de titel, kwam al snel een pion voor in de opening. Een verplichte dameruil met rivaal Ivan Masschelein bezorgde die laatste een dubbele pion, die moeilijk te verdedigen was. Toen Gino ook die veroverde, kon hij freewheelen naar het volle punt. Ivo Van Dael offerde een pion in de opening voor initiatief. Koen Blomme moest vanaf het prille begin dan ook vol aan de bak en hij verloor zijn rokade. Een nadeel waar Ivo ten volle kon van profiteren, met al bij al nog een makkelijke zege voor de reus van Kortemark.


Bij Eddy Veraverbeke en Luc Deblauwe werd het ene na het andere stuk geruild tot beide kemphanen elk nog een toren hadden en een resem pionnen. Luc lijkt de zege voor het grijpen te hebben met twee soldaatjes extra, maar hij maakt het nog spannend door beide te verliezen. Uiteindelijk is het nog Eddy die de laatste fout maakt door zijn toren te blunderen. Een toch wel vreemde partij! Ook bij Lisa-Marie Blomme en Ivar Despierre ging het er enigszins vreemd aan toe: Lisa-Marie kon al snel een toren pikken van Ivar en toen ze hem even later nog verraste met een paardvork op dame en koning, gaf niemand nog een stuiver voor het leven van Ivar. De zenuwen sloegen echter toe bij de Torhoutse meid en ze blunderde twee stukken. Gelukkig voor haar schoot ze net op tijd wakker en kon ze Ivar tegen het canvas dwingen met een mat met dame en pion. Anja D'Hooghe kon Dré Willaert verrassen in de opening met een ingestudeerd nummertje van een zekere Didier. Dré liep er met beide ogen in, maar hij overleefde toch door zijn ervaring en zo blijft hij bovenaan in de tussenstand.


Speeldag 4 :  24 Oktober 2021


Zondag was wellicht één van de mooiste dagen uit de schaakcarrière van Mario Verbanck, hij behaalde namelijk zijn eerste zege van het nog prille seizoen en dat tegen Ivan Masschelein. Het was nochtans niet goed begonnen voor de sympathieke Kortemarkenaar na pionverlies in de opening. Ivan werd dan wat gulzig en nam een tweede pion, dat had hij beter niet gedaan want zijn dame kon geen kant meer uit. Mario bleef kalm en speelde het knap uit. De rest van de dag en waarschijnlijk ook de ganse week konden niet meer stuk voor Supermario... Frederik Taelman dacht dat hij het licht had gezien tegen Stijn Herreman en offerde zijn paard voor initiatief, maar hij had zich een heel klein beetje misrekend, de snode aanval leverde niets op. Het ging lange tijd gelijk op en het zag er heel complex uit, maar het was uiteindelijk Stijn die met een aftrekschaak de volle buit binnenhaalde. Geert Delarue en Koen Blomme schaakten een partij op het scherpst van de snee. Geert had in de beginfase een pionnetje gepikt en later in de partij was Koen met een toren van zijn rivaal gaan lopen. Na heel wat geschuif slaagde die laatste er tenslotte in om mat te geven en dat was de eerste hoofdvogel die Koen dit jaar kon afschieten. Dan was er nog de topper tussen Peter Degrieck en Ivo Van Dael, die er eigenlijk geen was, want Ivo liet na vier zetten zijn paard in staan en dat cadeau nam Peter gretig aan. Ivo probeerde er nog het beste van te maken met een wanhoopsaanval, maar dat haalde niets uit en Peter kon vieren...


Jonas Taelman speelde een kort aanvalspartijtje tegen Gino Decaestecker die hij mat kon zetten met een batterij van de dame en de loper. De broeder- en zusterstrijd tussen Lowiek en Lisa-Marie Blomme eindigde op een overwinning voor Lowiek, niet omdat hij zoveel beter was maar simpelweg omdat hij net een zet vroeger kon mat geven. Francis De Bels begon na een ongetwijfeld stevig ontbijt, vol goede moed aan zijn match tegen Luc Deblauwe. Hij greep zijn tegenstander vanaf het begin bij de keel en die had het moeilijk om zijn stukken te ontwikkelen, toen hij daar uiteindelijk in slaagde, keerden de kansen snel. Luc nam de aanval over en kon de dame van Francis aan zijn harem toevoegen. Zonder madam gaf die laatste dan ook snel op...


Speeldag 3 :  17 Oktober 2021


Geert Delarue trok van meet af aan ten aanval tegen Stijn Herreman. Een loperoffer voor twee pionnen trok de koningsstelling van Stijn aan flarden. Het ging dan een tijdje gelijk op tot Geert een niet geheel correcte koningszet speelde, waardoor Stijn tegenkansen kreeg en het laken naar zich toe kon trekken. Ook Mario Verbanck was op het oorlogspad, Didier Wydooghe prikte echter tegen en kon een kwaliteit winnen. In de finale slaagde Didier er in om zijn twee torens op de voorlaatste rij te posteren met een niet te weerleggen matdreiging, waarop Mario het welletjes vond en opgaf. De topper tussen Gino Casteleyn en Ivo Van Dael, twee kandidaten voor de titel, ontgoochelde wat. Wellicht waren beiden bang voor elkaar, want algauw werd de vredespijp gerookt in een stelling waar Ivo toch het voordeel en de bijhorende winstkansen had. Guy Agten leek over Ivan Masschelein heen te lopen, na de openingsfase stond hij twee pionnen voor. Helaas pindakaas Guy speelde het vervolg een pak slechter en Ivan ging erop en erover met een makkelijk eindspel tot gevolg waar Guy Agten kansloos was. Peter Degrieck nam van meet af aan het initiatief tegen Koen Blomme, hij kon diens koningsstelling opentrekken, maar Koen gaf zich niet zomaar gewonnen en verdedigde kranig. Toen hij in het middenspel in een penning liep en een kwaliteit moest geven, kraakte zijn stelling. Later volgde nog een aftrekschaak wat hem een volle toren kostte. Enkele zetten later werd hij netjes mat gezet...


Lisa-Marie boekte haar eerste zege van het seizoen, de lessen die ze volgt bij de bevriende schaakclub De Torrewachters werpen al hun vruchten af. Lisa-Marie stond algauw enkele stukken voor, maar miste duidelijk nog wat ervaring en een plan om de partij snel te beslissen, maar dat komt wel. Anja D'Hooghe nog in de winning mood na de vorige speeldag trok enthousiast met haar paarden langs de flanken de stelling van Francis De Bels binnen. Francis een in het milieu gekende liefhebber van paardenvlees, werkte de beestjes vliegensvlug naar binnen en Anja keek tegen een niet op te halen achterstand aan. Lowiek Blomme was niet bang van de ongeslagen leider Kris Vanbecelaere en trok onversaagd in de aanval. De partij ging lange tijd gelijk op tot een penning hem zijn paard en later ook zijn kop kostte. Het familieonderonsje tussen Dré Willaert en Roger Baert eindigde na een dameblunder van Roger op een logische overwinning voor Dré. Tenslotte was er nog de match tussen Ivar Despierre en Luc Deblauwe welke zegevierend werd afgesloten door die laatste. Het moet kort en hevig zijn geweest, want beiden waren verdwenen voor ondergetekende zijn notitieboekje voor het verslag kon boven halen...


Speeldag 2 :  10 Oktober 2021


Mario Verbanck had een stevige aanval tegen Ivo Van Dael, helaas pindakaas ruilde hij verkeerd af en verloor een stuk, toen hij in het eindspel een tweede stuk zag verdampen gaf hij moegestreden op. De match tussen Dirk Vandamme en Geert Delarue eindigde op remise en daar was geen speld tussen te krijgen. Beide spelers hadden nog 7 pionnen in de finale + voor Dirk een loper en Geert een paard. Alles was mooi gedekt en zoals hierboven al gezegd was er geen doorkomen aan. Tussen Gino Casteleyn en Peter Degrieck kon het alle kanten uit, Gino speelde rare zetten in de openingsfase, maar hier kon Peter geen voordeel uit halen. Het was integendeel Gino die het laken naar zich toe trok, beter in de match kwam, maar dan verzuimde om het af te maken. Het werd een gelijkspel waar Peter best tevreden mee kon zijn. Frederik Taelman ging nog maar eens met de zege lopen, dit keer was Ivan Masschelein het slachtoffer. Ivan kwam een pion achter in de opening en dat kostte hem wellicht de partij. In het finale toreneindspel speelde Frederik ook nog eens veel actiever en hij werd tenslotte beloond. Samen met Stijn komt hij nu ongeslagen aan de leiding. Stijn Herreman had zijn handen nochtans meer dan vol met Koen Blomme, die pas na een lange wedstrijd plooide en zich liet mat zetten met toren en dame. Boezemvrienden Guy Agten en Didier Wydooghe speelden de langste partij in eerste klasse. Het werd een Orang Oetan waarin Guy aanvankelijk aan de winnende hand was, een truukje van Didier halfweg deed de kansen keren en het eindspel met drie pionnen extra voor laatstgenoemde leek makkelijk gewonnen. Was het de stress? Didier slaagde er immers nog in om het te verknoeien. Aiaiai dat kan alleen maar beter worden...


Vriendin Anja D'Hooghe deed het in tweede klasse een pak beter, zij boekte namelijk haar eerste zege in haar nog prille schaakcarrière. Pineut van dienst was Ivar, die na een stevige aanval van Anja mat werd gezet met de loper. Lisa-Marie en Gino Decaestecker kregen schaakles van respectievelijk Kris Vanbecelaere en Brecht Haneca. Het waren korte partijtjes waar beiden hopelijk iets aan gehad hebben? Intussen waren ook Elena Taelman en Francis De Bels klaar met hun partij, Elena verloor maar hoe of wat, beiden waren verdwenen voor ik het in de smiezen had. Roger Baert en Eddy Veraverbeke speelden een leuke pot schaak. Lange tijd gelijkopgaand tot een dame-aanval van Eddy doorsloeg en de helft van het bord wegveegde. Roger stond erbij en keek ernaar, zijn tegenspel kwam te laat op gang en weg waren de puntjes. Kleinzoon Dré Willaert had het niet onder de markt tegen Jonas Taelman, die onvoorspelbaar blijft. Jonas was een kwaliteit voorgekomen (paard versus pion) maar leek geen zin te hebben om het af te maken. Remise was hier de verrassende uitslag. Lowiek Blomme en Luc Deblauwe gaven elkaar geen duimbreed toe, het was een intense lange partij waarin geruild werd tot beiden nog hun koning over hadden en dat beste mensen is nog altijd remise...


Speeldag 1 :  3 Oktober 2021


Eindelijk zitten we terug achter het bord en laten we hopen dat er dit keer geen kink in de kabel komt. Tof was het om te zien dat zowat iedereen terug op post was en dat er zelfs enkele oude bekenden terug opdoken, samen met nog een lading nieuwelingen zorgt de kersverse spelersgroep voor een leuke mix, die ongetwijfeld voor boeiende partijen gaat zorgen. Namens het bestuur zeggen we iedereen dan ook welkom en veel schaakplezier!


In eerste klasse was Gino Casteleyn meteen op de afspraak. Hij kon een pion stelen van Koen Blomme in de opening en kwam beter te staan. Koen vocht terug met een loperoffer en probeerde mat achter de paaltjes, maar er zat een fatale fout in zijn combinatie en weg was het punt.

De partij tussen Geert Delarue en Ivan Masschelein kende een wisselend verloop en eindigde met een eindspel waar Geert een kwaliteit gewonnen had en Ivan twee pionnen meer. Dit moeilijke eindspel werd besloten met een puntendeling. Dirk Vandamme en Stijn Herreman gaven elkaar geen duimbreed toe tot Dirk een toren blunderde en de stukken terug in de doos konden. Frederik Taelman mocht oud-kampioen Didier Wydooghe in de ogen kijken. Hij liet zich niet intimideren en kon een pion snoepen in de opening. In de finale met elk een loper en toren + pionnen kon Frederik nog een pion stelen, Didier kreeg het nu pas echt warm en vergat zijn klok.

Peter Degrieck had zijn handen meer dan vol met Mario Verbanck. De match ging goed op en neer, maar op de beslissende momenten liet Mario het wat afweten en zo kon Peter de volle buit alsnog binnenhalen.


In tweede klasse kreeg Elena Taelman schaakles van Ivar Despierre die goed op dreef was en de jongedame snel kon verrassen. Broer Jonas was nog niet volledig wakker in zijn wedstrijd tegen Eddy Veraverbeke. Hij was nochtans goed begonnen en beukte op de stelling van Eddy, domweg zag hij dan niet dat Eddy mat kon geven met dame en paard. Aiaiai weg was het punt. Nieuwkomer Gino Decaestecker had de brute pech om tegen Kris Vanbecelaere te moeten uitkomen, die we gerust tot de titelkandidaten in tweede mogen rekenen. Hij werd van het kastje naar de muur gespeeld, maar dat kan de komende weken alleen maar beter worden.

Nog een verse speler, Luc Deblauwe, mistte zijn start niet met een zege tegen Lisa-Marie na een torenblunder van die laatste. Ook Anja D'Hooghe is nieuw en in haar allereerste schaakpartij verraste ze bijna Lowiek door zijn dame te slaan, die laatste schoot net op tijd wakker en haalde het uiteindelijk op ervaring.

Francis De Bels en Roger Baert speelden een vreemde wedstrijd, Roger gaf eerst zijn dame weg, Francis beloonde vervolgens Roger hiervoor met zijn toren. Die laatste vond het nu welletjes en trok in de aanval, de eindstelling was hopeloos verloren voor Francis, maar hij kon toch nog wegkomen met remise want hij ontsnapte met pat! Dré Willaert en Brecht Haneca speelden de langste partij van deze speeldag. Het was een hard en spannend gevecht waar Brecht zich in de luren liet leggen door een lopervork en zo een kwaliteit verloor. Het bleef kampen tot in de finale waar Dré dat kleine voordeel kon omzetten in winst. Volgende week zijn we terug op post!


Info Sim


Degrave Robbert, een vijftienjarig jeugdtalent van de Roeselaarse schaakclub De Torrewachters was dit keer de simultaangever. Dertien spelers durfden het aan om deze jonge snaak in de ogen te kijken. Robbert raasde over de borden en om een uur of elf was het eindverdict gekend: 11,5/13 (!) en dat verdient een dikke proficiat! Robbert haalde het van Peter, Dirk, Gino D., Dré, Roger, Eddy, Gino C., Mario, Luc, Brecht en Guy. Hij deelde de punten met Didier en verloor slechts één partij en dat tegen Stijn. Langs deze weg willen we dan ook onze simultaangever bedanken voor de fijne schaakvoormiddag. Binnenkort plaats ik nog enkele foto's van het gebeuren op de site.


Vanaf zondag wordt het weer serieus met de start van de nieuwe competitie. De kalender van eerste vind je alvast hier:  Speelkalender 1ste.pdf  en die van tweede vind je hier:  Speelkalender 2de.pdf


Info Start 2021


Schaakclub Toren '75 vliegt er terug in op 26 september 2021 met een simultaan (één tegen allen). De simultaan zal gegeven worden door Robbert De Grave een jeugdtalent van de Roeselaarse schaakclub de Torrewachters. Wie Robbert het vuur aan de schenen wil leggen die zorgt alvast dat hij of zij om 9.00 uur aanwezig is in het lokaal: 'Café Breughel', Handzamestraat 67 te Kortemark (tegenover het Maria-Margaretha Instituut).

Hier kun je ook inschrijven voor de nieuwe competitie. Het inschrijvingsgeld bedraagt ook dit jaar 12 Euro. Iets uitgebreidere info vind je terug op de uitnodiging die naar onze leden werd verstuurd: Start 2021


Geïnteresseerden in de schaaksport mogen gerust eens binnenwippen in de schaakclub om kennis te maken.


Wie nog vragen heeft of meer info wil kan ook een email sturen via: Contact